Mitz

E-Zorg , Itzos en VZVZ gaan de komende maanden aan de slag met een nieuwe gecontroleerde livegang (GLG) voor de online toestemmingsvoorziening Mitz. Het doel is om met een koppeling tussen de Mbox van Itzos en de dienst Apolab van E-Zorg in de praktijk te bewijzen wat de voordelen van Mitz voor de zorgaanbieder en de burger zijn. Op 8 maart ondertekenden informatie-uitwisselplatform E-Zorg en IT-dienstverlener Itzos hiertoe een intentieverklaring. Mitz-beheerder VZVZ zette ook een handtekening en ondersteunt de andere twee partijen bij de livegang.

E-Zorg, Itzos en VZVZ gaan de komende maanden aan de slag met een nieuwe gecontroleerde livegang (GLG) voor de online toestemmingsvoorziening Mitz. Het doel is om met een koppeling tussen de Mbox van Itzos en de dienst Apolab van E-Zorg in de praktijk te bewijzen wat de voordelen van Mitz voor de zorgaanbieder en de burger zijn. Op 8 maart ondertekenden informatie-uitwisselplatform E-Zorg en IT-dienstverlener Itzos hiertoe een intentieverklaring. Mitz-beheerder VZVZ zette ook een handtekening en ondersteunt de andere twee partijen bij de livegang.

KPN Health-dochter E-Zorg is al 20 jaar een onafhankelijk, veilig en betrouwbaar platform voor informatie-uitwisseling. Vrijwel alle huisartsen en apotheken zijn aangesloten en veel ziekenhuizen gebruiken het E-Zorg netwerk om berichten en data uit te wisselen met de eerste lijn. Daarnaast zijn veel testlaboratoria aangesloten via het CoronIT-platform ten tijde van de coronacrisis. Ook gebruiken verloskundigen, diëtisten en tandartsen diensten van E-Zorg.

Waarom E-Zorg meedoet met de GLG? “We willen de zorg toegankelijk en betaalbaar houden”, stelt Commercial Product Manager Rob Bloemkolk. “Toegankelijkheid omvat ook toegang tot medische gegevens. Die toegang is afhankelijk van de toestemming van een patiënt. Mitz maakt het verlenen en vastleggen van toestemmingen eenvoudig en zoveel mogelijk geautomatiseerd. Zorgverleners weten via een koppeling met Mitz direct of er wel of geen toestemming is. De toegang tot Mitz wordt via de Mbox van Itzos gekoppeld aan de Apolab uitwisselingen van E-Zorg, zodat zorgverleners zeker weten dat voor het verstrekken van medische gegevens toestemming is verleend.”

Zie ook: https://www.vzvz.nl/nieuws/itzos-e-zorg-en-vzvz-gaan-aan-de-slag-met-mitz-en-tekenen-intentieverklaring